sâmbătă, 2 martie 2024

Sfaturi utile pentru persoanele care țin dieta Rina

Share

Dieta Rina este o dietă populară în rândul persoanelor care se luptă cu kilogramele în plus și vor să scape rapid de ele. Aceasta este o dietă disociată, care trebuie ținută timp de 90 de zile și a fost concepută de doi sloveni, Breda Hrobat și Mojca Poljansek. 

Această dietă, care a devenit rapid populară și în rândul românilor, nu este dificil de ținut și dacă ai puțin grijă să te menții apoi, poate fi cu rezultate pe termen lung.

Dieta rina – principii de bază

Pentru a înțelege mai bine cum funcționează dieta Rina, îți vom aminti câteva principii de bază:

 • nu se combină alimente din alte categorii în aceeași zi, mai exact vei avea zi de proteine, apoi de amidon, după care zi de carbohidrați și zi de fructe. 
 • legumele pot fi consumate oricând alături de alte alimente, dar în forma lor cât mai pură.
 • mesele trebuie luate în mod regulat, aproximativ la aceleași ore în fiecare zi.
 • nu trebuie să numeri calorii sau să cântărești mâncarea, ci să mănânci oricât ai nevoie din grupele alimentare permise în ziua respectivă.
 • la micul dejun se mănâncă mereu fructe în cadrul acestei diete, cu excepția zilei de post, bineînțeles.
 • 1 zi pe săptămână este zi de post, o zi în care va trebui să bei doar apa. În cazul în care corpul tău nu rezistă cu lipsă de hrană, poți sări această zi și să urmezi în continuare ordinea stabilită inițial.
 • dacă vrei rezultate rapide, uimitoare și de durată, combină dieta și cu puțin sport.
 • hidratarea este foarte importantă, motiv pentru care va trebui să consumi zilnic o cantitate suficientă de apă.

Acestea sunt unele dintre cele mai importante aspecte care au legătură cu dieta Rina. În momentul în care te hotărăști să o ții, va trebui să te informezi foarte bine și să faci totul într-un mod cât mai corect, pentru a te bucura apoi de o siluetă așa cum îți dorești.

Riscurile dietei Rina

Ca orice altă dietă și aceasta vine cu o serie de riscuri pe care trebuie să le iei în calcul. Este bine să le cunoști de la început, pentru a ști cum să le eviți:

 • deficiențe nutriționale – din cauza faptului că regulile acestei diete sunt destul de stricte și consumul de carbohidrați și grăsimi este limitat, pot să apară tot felul de deficiențe de vitamine și minerale. Cel mai bine ar fi să te consulți înainte cu un nutriționist și eventual să îți recomande suplimente nutritive.
 • tulburări alimentare – dieta Rina este destul de rigidă, motiv pentru care poate duce uneori și la tulburări alimentare precum anorexie nervoasă sau bulimie nervoasă. Pentru a nu te supune unor astfel de riscuri încearcă să adopți un stil de viață cât mai sănătos și să nu devină pentru tine o obsesie mâncarea.
 • tulburări de somn – somnul și alimentația sunt în strânsă legătură, iar carențele alimentare din unele zile ale dietei pot afecta somnul. Nu este nimic neobișnuit, dar ai grijă să nu exagerezi mai mult decât o cere dieta, în ideea de a slăbi și mai mult.
 • efectul yo-yo – multe persoane ajung să se confrunte cu acest efect în urma dietei, iar acest lucru se întâmplă deoarece nu există disciplină și dorința adevărată de schimbare. Dacă nu vrei să ajungi să te îngrași înapoi după dieta Rina sau oricare altă dietă, este foarte important să schimbi stilul de viață, să adopți obiceiuri sănătoase care să devină parte din rutina ta de zi cu zi.
 • dereglări menstruale – unele femei sunt foarte sensibile când vine vorba de schimbările mai bruște apărute în viață, iar acestea pot duce la dereglări hormonale care dau în cele din urmă tulburări menstruale. Un specialist va ști să te îndrume în așa fel încât să iei decizii cât mai bune pentru sănătatea ta. 

Informează-te cât mai bine înainte de a începe orice dietă și dacă ai nevoie de ajutor cel mai bine ar fi să apelezi la un nutriționist care să te îndrume pas cu pas.

Sfaturi utile pentru persoanele care țin dieta Rina

Sfaturi utile pentru persoanele care țin dieta Rina

Sursa foto

Ce ne dorim să facem în continuare este să îți venim în întâmpinare cu o serie de sfaturi care să te ajute în cazul în care te hotărăști să ții această dietă. 

1. Planifică-ți mesele

Planificarea meselor este foarte importantă și de mare ajutor pentru persoanele care vor să țină o dietă. Dacă vei ști mereu ce urmează să mănânci și ai totul pregătit dinainte, șansele de a reuși sunt mult mai mari. 

Totodată, este important ca în cadrul acestei diete să servești mesele cam în același interval. Specialiștii recomandă ca micul dejun să se ia între 07:00 și 11:00, prânzul între 12:00 și 14:00 și cina între 18:00 și 20:00. Procedând astfel disciplinezi corpul și el îți va răspunde pe măsura așteptărilor.

2. Consumă alimente sănătoase

Dieta Rina se bazează pe consumul de alimente sănătoase, iar dacă nu trișezi și o respecți, vei vedea rezultate. 

Alege cu grijă mesele și gândește-te mereu să optezi pentru alimente cât mai puțin procesate. Vei întâlni din toate categoriile de alimente permise atât variante sănătoase, cât și mai puțin sănătoase. Important este să nu trișezi și să faci mereu alegeri care să îți fie benefice. 

Ține cont de faptul că nu trebuie să combini grupele alimentare. O zi de carbohidrați, în care poți mânca pizza, de exemplu, nu este o zi în care poți mânca pizza cu brânză și carne, ci ai voie să mănânci pizza vegetariană, care are legume și/sau alte ingrediente din categoria carbohidraților. Altfel, amesteci grupele și rezultatele vor fi mai lente.

3. Hidratează-te corespunzător

Hidratarea este deosebit de importantă când vorbim de slăbit, iar asta se întâmplă din mai multe motive. 

În primul rând, apa este benefică pentru a controla pofta de mâncare, deoarece organismul nostru frecvent confundă senzația de foame cu deshidratarea. Dacă te hidratezi în mod corespunzător vei observa că nevoia organismului de hrană nu va mai fi la fel de mare.

Apoi, hidratarea e importantă și pentru a ajuta la digestie, deoarece contribuie la descompunerea alimentelor în stomac, dar și la transportul substanțelor nutrivite, ceea ce este vital. 

Totodată, apa ajută și la arderea grăsimilor, deoarece în prezența ei acestea sunt metabolizate în organism, dar și la eliminarea toxinelor prin intermediul urinei. 

Ai mereu la îndemână o sticlă de apă și hidratează-te corespunzător pentru a te bucura de rezultate cât mai bune cu dieta Rina.

4. Fă exerciții fizice

Pentru a obține rezultate cât mai bune, dar și pentru a-ți îmbunătăți starea de sănătate trebuie să aloci atenție și exercițiilor fizice. Nu trebuie să faci mai mult decât poate corpul tău să ducă la un anumit moment, dar orice efort, cât de mic, ar putea conta. 

Dacă din punct de vedere fizic ești o persoană sănătoasă, încearcă să faci antrenamente cardio, dar și de forță, de 3-5 ori pe săptămână. Fă-ți un abonament la sală și începe să îți schimbi stilul de viață.

Dacă nu ai timp să mergi la sală, vei găsi pe internet o mulțime de clipuri video cu exerciții pe care le poți face cu ușurință acasă, cu un minim de echipamente pe care le poți achiziționa din magazinele de specialitate (saltea, greutăți, benzi de fitness etc.).

Nu uita că în cadrul exercițiilor fizice încălzirea și răcirea sunt foarte importante, pentru a nu suferi accidentări.

5. Ai răbdare

Răbdarea este cheia reușitei în orice dietă, deoarece rezultatele nu se văd instant, ci este nevoie de timp. Nu trebuie să te frustrezi, nu trebuie să te dezamăgești, ci trebuie să urmezi regulile impuse de dietă și să ai răbdare ca rezultatele să se vadă.

Dieta Rina are rezultate destul de rapide, ceea ce pentru multe persoane poate fi motivant.

6. Învață să-ți asculți corpul

Este foarte important să înveți să îți asculți corpul și să înțelegi când ceva nu funcționează așa cum ar trebui. În cazul în care dieta Rina ți se pare mult prea restrictivă în anumite zile, o mai poți adapta puțin, însă nu te aștepta să ai aceleași rezultate. 

Ai însă în vedere faptul că nu este important să slăbești rapid și să îți dereglezi organismul, ci să ai răbdare și să îi dai timp pentru a se adapta și slăbi lent, cu rezultate de durată.

Dacă vrei să încerci dieta Rina ține cont de toate aceste informații și respectă regulile de bază. În orice dietă este important să respecți regulile, dar și să îți cunoști bine organismul, pentru a înțelege dacă și cât este capabil să reziste la un regim alimentar mai strict.

Citește mai mult

Alte articole